Brödsallad

Med krispiga brödbitar och bönor passar brödsallad på buffén eller som tillbehör.

Du behöver

Sallad

  • 300 g bröd, ljust eller medelgrovt med skorpa
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100-150 g sallad, t ex romansallad, ruccola eller mangold

Dressing

  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk kapris non pareilles
  • 1 msk finhackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
  • 1 pkt stora vita bönor

Gör så här:

Börja med dressingen genom att helt enkelt blanda samman alla ingredienser. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär brödet i tjocka, cirka 2 centimeter tjocka skivor. Dela dem sedan i stora tärningar. Pressa vitlöksklyftan och blanda med olivolja och salt. Blanda samman med brödtärningarna och lägg i en smord ugnsfast form. Sätt in i ugnen och rosta i 15-20 minuter eller tills brödet fått fin färg och är krispigt. Passa noga och rör om ibland. Ställ att svalna. Hit kan salladen förberedas.

Skölj salladen och skär grovt om det behövs. Blanda samman med dressingen och vänd ner brödbitarna. Servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...