Buljongkokt potatis

Gott tillbehör till varma rätter eller som ett varmt inslag på en buffé.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kg fast potatis
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 buljongtärning, grönsaks- eller höns-
  • 1 dl vitt vin
  • rapsolja till stekning

Gör så här:

Blanda buljongtärningen i 1/2 dl hett vatten så den löser sig. Riv eller pressa ner vitlöken i vattnet.

Skala potatisen och skölj den i kallt vatten. Skiva i tjocka skivor, 1/2-1 centimeter.

Förstek skivorna i olja i omgångar i en stor panna. När potatisen tagit lite färg hällder du vinet över och låter det koka in.

Sen kan du antingen välja att koka den i en kastrull eller i samma panna du stekt den i - om pannan är stor nog.

Täck potatisen med buljongen och vänd potatisen flera gånger under kokningen om vätskan inte täcker skivorna. Koka i 5-10 minuter utan lock tills potatisen är mjuk men inte har kokat sönder. Lägg upp i en form eller skål och häll den koncentrerade buljongen som finns kvar över.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

sockerkakor.se

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu


Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

Småkakor i butikshyllan är ett sorgligt kapitel. Speciellt om det handla om fyllda bitar. Tillsatserna haglar och smaken lyser med sin frånvaro. Men det är lätt att göra egna mazariner. Smörjer du bara formarna noga kan du baka klassiska mazariner eller goda äppelmazariner utan större besvär. Oavsett om du river egen mandel eller utgår från mandelmassa får du bakverk långt godare än de plastiga butikskakorna.

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...