Gravad lax

Ett enkelt och gott grundrecept på gravad lax. Det är inte bara fantastiskt mycket godare än köpt gravlax, det är löjligt enkelt också!

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • En laxsida, 1-1 1/2 kg
  • 4 msk grovt salt
  • 5 msk socker
  • 1-2 dl hackad dill
  • 1 msk vitpepparkorn
  • färsk dill till dekoration

Gör så här:

Det brukar vara lagom att grava en hel laxsida åt gången. Bena ur laxen om den inte är rensad. Skinnet ska sitta kvar.

Laxen som används ska ha varit fryst i minst tre dygn. Tina den sedan långsamt i kylskåp.

Torka av fisken med hushållspapper.

Blanda samman salt, socker, dill och vitpepparen i en skål. Klappa in blandningen på båda sidor av laxköttet.

Lägg laxen i en plastpåse stor nog att rymma laxsidan och pressa ut luften innan du knyter igen påsen.

Lägg nu laxsidan i kylskåp 2-3 dygn beroende på vilken smak och konsistens du vill ha. Vänd laxen varje dag. Efter två dygn har det bildats mycket vätska i påsen - häll av den.

När du är nöjd med smaken på laxen skapar du av kryddorna, låter den rinna av och skär den i tunna skivor på snedden med en vass kniv med tunnt blad.

Dekorera med färsk dill och servera kall på buffé eller till förrätter.

Gravad lax håller minst en vecka i kylen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se


Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

Visst kan man variera tebrödet framför andra ? scones. Scones smakar bra både i söta och matiga varianter. Baka klassiska scones och servera med smör och sylt. Eller gör goda chokladscones.

Vill du ha ett matigare recept så prova nya ost- och olivscones! Med ost och oliver i degen får du läckra scones som passar både som fika och som tilltugg till en matig sallad. Varför inte göra fetaostsallad med bulgur och servera scones till? Eller njut sconesen som bröd till soppan!

Smakligt så det räcker!

 scones.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...