![]() ![]() Gravad lax![]() Ett enkelt och gott grundrecept på gravad lax. Det är inte bara fantastiskt mycket godare än köpt gravlax, det är löjligt enkelt också! Du behöverReceptet är för 6-10 personer.
Gör så här:Det brukar vara lagom att grava en hel laxsida åt gången. Bena ur laxen om den inte är rensad. Skinnet ska sitta kvar. Laxen som används ska ha varit fryst i minst tre dygn. Tina den sedan långsamt i kylskåp. Torka av fisken med hushållspapper. Blanda samman salt, socker, dill och vitpepparen i en skål. Klappa in blandningen på båda sidor av laxköttet. Lägg laxen i en plastpåse stor nog att rymma laxsidan och pressa ut luften innan du knyter igen påsen. Lägg nu laxsidan i kylskåp 2-3 dygn beroende på vilken smak och konsistens du vill ha. Vänd laxen varje dag. Efter två dygn har det bildats mycket vätska i påsen - häll av den. När du är nöjd med smaken på laxen skapar du av kryddorna, låter den rinna av och skär den i tunna skivor på snedden med en vass kniv med tunnt blad. Dekorera med färsk dill och servera kall på buffé eller till förrätter. Gravad lax håller minst en vecka i kylen. ![]() ![]() ![]()
|
|