Gravad lax

Ett enkelt och gott grundrecept på gravad lax. Det är inte bara fantastiskt mycket godare än köpt gravlax, det är löjligt enkelt också!

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • En laxsida, 1-1 1/2 kg
  • 4 msk grovt salt
  • 5 msk socker
  • 1-2 dl hackad dill
  • 1 msk vitpepparkorn
  • färsk dill till dekoration

Gör så här:

Det brukar vara lagom att grava en hel laxsida åt gången. Bena ur laxen om den inte är rensad. Skinnet ska sitta kvar.

Laxen som används ska ha varit fryst i minst tre dygn. Tina den sedan långsamt i kylskåp.

Torka av fisken med hushållspapper.

Blanda samman salt, socker, dill och vitpepparen i en skål. Klappa in blandningen på båda sidor av laxköttet.

Lägg laxen i en plastpåse stor nog att rymma laxsidan och pressa ut luften innan du knyter igen påsen.

Lägg nu laxsidan i kylskåp 2-3 dygn beroende på vilken smak och konsistens du vill ha. Vänd laxen varje dag. Efter två dygn har det bildats mycket vätska i påsen - häll av den.

När du är nöjd med smaken på laxen skapar du av kryddorna, låter den rinna av och skär den i tunna skivor på snedden med en vass kniv med tunnt blad.

Dekorera med färsk dill och servera kall på buffé eller till förrätter.

Gravad lax håller minst en vecka i kylen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se


Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

Med en enkel mixer lagar du snabbt några riktigt goda soppor. På några minuter kan du sno ihop en krämig och smakrik morotssoppa till lunchen. Lika enkelt lagar du potatissoppan eller den släta svampsoppan som ska bli förrätt till söndagssteken. En god variant på grön ärtsoppa, med äppelcider och dragon passar utmärkt både till lunch och förrätt. Gott kan faktiskt vara snabbt!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...