Spenatcrêpes

Spenatens gröna färg minner om våren och lyfts av riktigt smakrik lagrad ost i crêpes, en utmärkt bufférätt.

Du behöver

Pannkakor

  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • smör till stekning

Spenatfyllning

  • 25 g smör
  • 400 g fryst, tinad spenat eller mangold
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g riven, lagrad ost

Gör så här:

Cirka 12 st

Gör pannkakorna så här:
Vispa upp äggen och vispa därefter ner mjölet, saltet och mjölken i omgångar. Låt stå och svälla en stund. Stek tunna pannkakor i smör i en stekpanna.

Gör spenatfyllningen så här:
Krama ur överskottsvätska ur spenaten och hacka den grovt. Hetta upp smöret i en kastrull och stek spenaten på medelvärme, pressa ner vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt fräsa ihop i cirka 5 minuter eller tills spenaten har släppt vätskan. Tillsätt grädden och låt puttra i 3-5 minuter. Ta från värmen och blanda ner hälften av osten.

Lägg lite av spenatstuvningen på varje pannkaka, vik in kanterna och rulla till ett litet paket. Lägg med skarven neråt i en smord ugnsform. Strö resten av osten överst. Sätt in i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter tills osten fått fin färg.


Tips! Använd gärna färsk spenat. Förväll lätt och krama ur vätskan innan den hackas och stuvas.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

För att spara tid i köket nöjer vi oss med en fyllning i tårtan och satsar på garneringen istället - färska bär är ändå nästan det godaste av allt! Sätt gärna färg och smak på långpannetårtan med färska blad också, citronmeliss och mynta blir allra godast. Fyllningen kan varieras i det oändliga; prova våra förslag på citronkräm och mandelkräm! De är lätta att lyckas med och smakar fantastiskt bra. Kavla upp ärmarna och kör igång!

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...