Spenatcrêpes

Spenatens gröna färg minner om våren och lyfts av riktigt smakrik lagrad ost i crêpes, en utmärkt bufférätt.

Du behöver

Pannkakor

  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • smör till stekning

Spenatfyllning

  • 25 g smör
  • 400 g fryst, tinad spenat eller mangold
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g riven, lagrad ost

Gör så här:

Cirka 12 st

Gör pannkakorna så här:
Vispa upp äggen och vispa därefter ner mjölet, saltet och mjölken i omgångar. Låt stå och svälla en stund. Stek tunna pannkakor i smör i en stekpanna.

Gör spenatfyllningen så här:
Krama ur överskottsvätska ur spenaten och hacka den grovt. Hetta upp smöret i en kastrull och stek spenaten på medelvärme, pressa ner vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt fräsa ihop i cirka 5 minuter eller tills spenaten har släppt vätskan. Tillsätt grädden och låt puttra i 3-5 minuter. Ta från värmen och blanda ner hälften av osten.

Lägg lite av spenatstuvningen på varje pannkaka, vik in kanterna och rulla till ett litet paket. Lägg med skarven neråt i en smord ugnsform. Strö resten av osten överst. Sätt in i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter tills osten fått fin färg.


Tips! Använd gärna färsk spenat. Förväll lätt och krama ur vätskan innan den hackas och stuvas.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se


Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

Smakrikt och med en härlig krämighet – en riktig risotto är långt från torrt ris med djupfrysta ärtor. Med rätt sorts ris och några väl valda smaksättare lagar du lätt risotto med kantareller och bacon, eller med champinjoner. Kryddig risotto på salami eller en härligt gul saffransrisotto passar fint till helgen. Den som vill variera provar en otto på mathavre och plommontomater.

 risotto.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...