Spenatcrêpes

Spenatens gröna färg minner om våren och lyfts av riktigt smakrik lagrad ost i crêpes, en utmärkt bufférätt.

Du behöver

Pannkakor

  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • smör till stekning

Spenatfyllning

  • 25 g smör
  • 400 g fryst, tinad spenat eller mangold
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g riven, lagrad ost

Gör så här:

Cirka 12 st

Gör pannkakorna så här:
Vispa upp äggen och vispa därefter ner mjölet, saltet och mjölken i omgångar. Låt stå och svälla en stund. Stek tunna pannkakor i smör i en stekpanna.

Gör spenatfyllningen så här:
Krama ur överskottsvätska ur spenaten och hacka den grovt. Hetta upp smöret i en kastrull och stek spenaten på medelvärme, pressa ner vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt fräsa ihop i cirka 5 minuter eller tills spenaten har släppt vätskan. Tillsätt grädden och låt puttra i 3-5 minuter. Ta från värmen och blanda ner hälften av osten.

Lägg lite av spenatstuvningen på varje pannkaka, vik in kanterna och rulla till ett litet paket. Lägg med skarven neråt i en smord ugnsform. Strö resten av osten överst. Sätt in i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter tills osten fått fin färg.


Tips! Använd gärna färsk spenat. Förväll lätt och krama ur vätskan innan den hackas och stuvas.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se


Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

Kanske har du frysen full av trädgårdens och skogens skörd? Annars hittar du bären i frysdisken året om.

Ta mellanmålet till nya höjder med en härlig hallonsmoothie, eller koka kräm på dina egna favoritbär!

Köpevarianten kan aldrig mäta sig med din egen nyponsoppa en kylig morgon...

 bärrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...