Spenatcrêpes
Spenatens gröna färg minner om våren och lyfts av riktigt smakrik lagrad ost i crêpes, en utmärkt bufférätt.
Du behöver
Pannkakor
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 1 krm salt
- smör till stekning
Spenatfyllning
- 25 g smör
- 400 g fryst, tinad spenat eller mangold
- 1 vitlöksklyfta
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 krm svartpeppar
- 1/2 tsk salt
- 100 g riven, lagrad ost
Gör så här:
Cirka 12 st
Gör pannkakorna så här:
Vispa upp äggen och vispa därefter ner mjölet, saltet och mjölken i omgångar. Låt stå och svälla en stund. Stek tunna pannkakor i smör i en stekpanna.
Gör spenatfyllningen så här:
Krama ur överskottsvätska ur spenaten och hacka den grovt. Hetta upp smöret i en kastrull och stek spenaten på medelvärme, pressa ner vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt fräsa ihop i cirka 5 minuter eller tills spenaten har släppt vätskan. Tillsätt grädden och låt puttra i 3-5 minuter. Ta från värmen och blanda ner hälften av osten.
Lägg lite av spenatstuvningen på varje pannkaka, vik in kanterna och rulla till ett litet paket. Lägg med skarven neråt i en smord ugnsform. Strö resten av osten överst. Sätt in i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter tills osten fått fin färg.
Tips! Använd gärna färsk spenat. Förväll lätt och krama ur vätskan innan den hackas och stuvas.