Rödbetssallad med kikärtor

En god, vegetarisk sallad som mättar både på buffén och som tillbehör till en varmrätt. Kan serveras både ljummen och kall och växer i smak om den görs en dag i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 500 g rödbetor
  • 200-250 g kokta, avrunna kikärtor (en förpackning konserverade)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 buljongtärning
  • 1 citron
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Skala och skär rödbetorna i klyftor eller stora bitar. Skala och klyfta löken. Finhacka vitlöksklyftan. Riv skalet av halva citronen. Pressa saften och spara det tillsammans med raspet. Häll av kikärtorna och spola dem i kallt vatten (om du använder konserverade).
Koka upp vatten och lägg i rödbetorna och buljongen. Koka mjuka i cirka 15 minuter. Häll av kokvattnet och blanda ner oljan och citronsaft och rasp.
Fräs löken och vitlöken i lite olja i en panna. Löken ska bli mjuk men inte falla samman. Låt svalna.
Blanda nu samman alla ingredienserna och smaka av med svartpeppar och salt innan salladen läggs upp i serveringsskål. Låt gärna salladen stå några timmar innan den serveras så smakar den ännu bättre.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se


Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

Svamp är en självklar smaksättare som blir basen i allt från goda svamppajer till mustig svampsoppa. Har du provat att kombinera svamp och ost även i soppa? I grytan tillsammans med fläskkött lyfter champinjoner smaken till nya höjder. En god paj med svamp passar både vardag som fest. Den som vill bjuda lite finare till helgen provar ett nytt recept på kikärtsfyllda champinjonhattar under parmesantäcke. Garanterat god helg!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...