Rödbetssallad med kikärtor

En god, vegetarisk sallad som mättar både på buffén och som tillbehör till en varmrätt. Kan serveras både ljummen och kall och växer i smak om den görs en dag i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 500 g rödbetor
  • 200-250 g kokta, avrunna kikärtor (en förpackning konserverade)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 buljongtärning
  • 1 citron
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Skala och skär rödbetorna i klyftor eller stora bitar. Skala och klyfta löken. Finhacka vitlöksklyftan. Riv skalet av halva citronen. Pressa saften och spara det tillsammans med raspet. Häll av kikärtorna och spola dem i kallt vatten (om du använder konserverade).
Koka upp vatten och lägg i rödbetorna och buljongen. Koka mjuka i cirka 15 minuter. Häll av kokvattnet och blanda ner oljan och citronsaft och rasp.
Fräs löken och vitlöken i lite olja i en panna. Löken ska bli mjuk men inte falla samman. Låt svalna.
Blanda nu samman alla ingredienserna och smaka av med svartpeppar och salt innan salladen läggs upp i serveringsskål. Låt gärna salladen stå några timmar innan den serveras så smakar den ännu bättre.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...