Janssons frestelse

En klassisk Janssons frestelse passar de flesta av våra högtider. Till påsk är den ett gott inslag på buffén eller som varmt tillbehör.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kg potatis
  • 2 små gula lökar
  • 2 1/2 dl grädde
  • 30 gram smör
  • 1 burk (55 g) ansjovisfiléer
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma gratängen.

Skala potatisen och skär den i tunna stavar.

Skala och skiva löken i tunna skivor.

Skär eller klipp ansjovisen i mindre bitar. Spara spadet.

Varva potatis, lök och ansjovis i formen.

Blanda sedan samman grädden med ansjovisspad och salt. Slå blandningen över gratängen.

Klicka eller skiva kallt smör över gratängen och strö över ströbröd så ytan täcks.

Grädda i 175 grader i cirka 60 minuter. Täck ytan med lock eller folie om den tar färg för snabbt.

Det går utmärkt att laga Janssons frestelse i förväg och förvara kallt. Värm i ugn i 125-150 grader och servera gratängen varm på buffén.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

Paj är både fest- och vardagsmat. Inte konstigt: En rätt som både är lättlagad, går att variera så mycket och dessutom kan smaka helt underbart är ju svårslagbar.

Till vardags lagar vi gärna standardpajerna, de recept vi gjort många gånger. Visste du att ett av de absolut mest populära recepten på paj är just köttfärspaj?

Prova att förnya den uppskattade pajen och gör en god variant på viltfärs i stället!

Laga viltpaj med skogssvamp eller champinjon från frysen eller butiken. Eller har du kanske torkad svamp kvar? Enbär ger god krydda och du får en paj med både mer och vildare smak än den vanliga.

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...