Janssons frestelse
    
    En klassisk Janssons frestelse passar de flesta av våra högtider. Till påsk är den ett gott inslag på buffén eller som varmt tillbehör.
    
    Du behöver
    Receptet är för 4-6 personer.
    
        - 1 kg potatis
- 2 små gula lökar
- 2 1/2 dl grädde
- 30 gram smör
- 1 burk (55 g) ansjovisfiléer
- 1/2 dl ströbröd
- 1/2 tsk salt
- svartpeppar
Gör så här:
    
	Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma gratängen.
	
	Skala potatisen och skär den i tunna stavar.
	
	Skala och skiva löken i tunna skivor.
	
	Skär eller klipp ansjovisen i mindre bitar. Spara spadet.
	
	Varva potatis, lök och ansjovis i formen.
	
	Blanda sedan samman grädden med ansjovisspad och salt. Slå blandningen över gratängen.
	
	Klicka eller skiva kallt smör över gratängen och strö över ströbröd så ytan täcks.
	
	Grädda i 175 grader i cirka 60 minuter. Täck ytan med lock eller folie om den tar färg för snabbt.
	
	Det går utmärkt att laga Janssons frestelse i förväg och förvara kallt. Värm i ugn i 125-150 grader och servera gratängen varm på buffén.
    
    
    
		
		
            