Ost- och brödgratäng

Härligt krispig yta och stark smak av en bra ost och basilika gör den här gratängen till en uppskattad sidorätt.

Du behöver

  • 300 g ljust eller medelgrovt bröd, gärna surdegsbröd med skorpa
  • ca 30 g smör
  • 1 1/2 dl riven, stark ost
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk finhackad färsk basilika eller 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Gör så här:

Förbered gratängen ett par timmar i förväg.

Skär brödet i 2-3 cm tjocka skivor. Bred smör på brödskivorna. Dela grovt i tärningar. Smörj en ugnsfast form som rymmer cirka 1 liter.  Blanda tärningarna med den rivna osten i formen. Vispa upp äggen och vispa ner mjölk, basilika eller senap, salt och peppar och fortsätt vispa någon minut. Slå blandningen över brödtärningarna och ställ i kylen. Låt stå i 2-3 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Grädda gratängen i cirka 35 minuter eller tills ytan fått fin färg och fyllningen stannat. Servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

Få kakor och fikabröd är lika uppskattade och klassiska som kanelbullen!

Som caféägare fick jag baka plåtvis med dessa gyllenbruna läckerheter. För ung som gammal älskade bullar...

I år är det tio år sedan Kanelbullens dag först firades. Och nog finns det skäl att fira med en nybakad bulle.

bakabullar.se hittar du tipsen för de bästa kanelbullarna. Och skulle du mot förmodan vara trött på just kanelbullar så finns det recept på många andra, goda bullar!

 bakabullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...