Tomatcrêpes

Goda crêpes passar alltid på påskbuffén. Här med en tomatfyllning som passar fint med många av påskens smaker.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Pannkakor

  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • smör till stekning

Fyllning

  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten fänkål
  • 500 g krossad tomat
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 1/2 dl riven lagrad ost, gärna prästost

Gör så här:

Gör pannkakorna så här:
Vispa upp äggen och vispa därefter ner mjölet, saltet och mjölken i omgångar. Låt stå och svälla en stund. Stek tunna pannkakor i smör i en stekpanna.

Gör fyllningen så här:
Finhacka löken och vitlöken. Strimla fänkålen fint. Mjukfärs lök, vitlök och fänkål på svag värme några minuter. Späd med tomatkross och låt koka upp. Lås såen småkoka utan lock tills den tjocknat. Tillsätt vinäger och honung. Ställ fyllningen åt sidan och låt den svalna.

Smöra en ugnsfast form. Täck botten med ett tunt lager tomatfyllning.

Lägg lite av fyllningen på varje pannkaka, strö lite ost över, vik in kanterna och rulla till ett litet paket. Lägg med skarven neråt i formen. Strö resten av osten över de hoprullade crêpesen.

Sätt in i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter tills osten fått fin färg.

Tips! Gör crêpesen klara i förväg, täck med plast och förvara i kyl fram till de ska servera och grädda dem då. De går också bra att frysa, se bara till att påsen är riktigt tät.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se


Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

Det är klart att pajen kommer först – vem kan motstå en nygräddad äppelpaj med vaniljsås? Variera och gör smulpaj med havretäcke eller smaksätt med kanel. Har du bråttom men har äppelmos hemma kan du laga äppelpaj av det! Några burkar äppelmos är förresten ett måste i skafferiet – lätt och gott att göra själv. Smaksätt mazariner till söndagsfikat. Eller stek äpplen i ugn och servera med hemgjord vaniljglass, enklare och godare är det svårt att få det!

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...