Lamm med champinjon- stuvning

Lamm i ugn med en fyllig stuvning som topp är riktigt gott och en utmärkt påskrätt. Smidigt att laga åt många och lätt att ha färdigt i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 800 g lammstek utan ben
  • 1 gul lök
  • 15 g smör
  • 350 g färska champinjoner
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost, gärna prästost

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma köttet.
Använd lammbog och bena ur om det inte är gjort. Skär i skivor på cirka två centimeter.
Stek i smör i omgångar i en stekpanna så att köttet får fin färg men inte är helt genomstekt.
Skiva svampen och finhacka löken. Smörfräs lök och svamp tills löken mjuknat och svampen fått fin färg. Strö över mjölet och späd med grädde och crème fraiche. Låt stuvningen koka upp, späd med mjölken och låt sedan koka tills den tjocknat. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg köttet i formen och täck med stuvningen. Strö osten över och gratinera i ugn cirka 20 minuter. Servera tillsammans med potatis, ris eller som ett varmt inslag på en buffé.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se


Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

Scones är ett lätt sätt att snabbt ordna nybakat. När du får oväntade gäster, som söndagsfrukost eller till mellanmål en vardag. Bröden är enkla att variera och smaksätta om du tröttnat på klassiska scones. Gör chokladscones, morotscones, ostscones eller matiga scones med fetaost! Kanske en plåt mjuka och söta vaniljscones till fikat?

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...