Lamm med champinjon- stuvning

Lamm i ugn med en fyllig stuvning som topp är riktigt gott och en utmärkt påskrätt. Smidigt att laga åt många och lätt att ha färdigt i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 800 g lammstek utan ben
  • 1 gul lök
  • 15 g smör
  • 350 g färska champinjoner
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost, gärna prästost

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma köttet.
Använd lammbog och bena ur om det inte är gjort. Skär i skivor på cirka två centimeter.
Stek i smör i omgångar i en stekpanna så att köttet får fin färg men inte är helt genomstekt.
Skiva svampen och finhacka löken. Smörfräs lök och svamp tills löken mjuknat och svampen fått fin färg. Strö över mjölet och späd med grädde och crème fraiche. Låt stuvningen koka upp, späd med mjölken och låt sedan koka tills den tjocknat. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg köttet i formen och täck med stuvningen. Strö osten över och gratinera i ugn cirka 20 minuter. Servera tillsammans med potatis, ris eller som ett varmt inslag på en buffé.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

tacorecept.nu

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se


Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

Det är klart att pajen kommer först – vem kan motstå en nygräddad äppelpaj med vaniljsås? Variera och gör smulpaj med havretäcke eller smaksätt med kanel. Har du bråttom men har äppelmos hemma kan du laga äppelpaj av det! Några burkar äppelmos är förresten ett måste i skafferiet – lätt och gott att göra själv. Smaksätt mazariner till söndagsfikat. Eller stek äpplen i ugn och servera med hemgjord vaniljglass, enklare och godare är det svårt att få det!

 smulpaj.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...