Lamm med champinjon- stuvning

Lamm i ugn med en fyllig stuvning som topp är riktigt gott och en utmärkt påskrätt. Smidigt att laga åt många och lätt att ha färdigt i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 800 g lammstek utan ben
  • 1 gul lök
  • 15 g smör
  • 350 g färska champinjoner
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost, gärna prästost

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma köttet.
Använd lammbog och bena ur om det inte är gjort. Skär i skivor på cirka två centimeter.
Stek i smör i omgångar i en stekpanna så att köttet får fin färg men inte är helt genomstekt.
Skiva svampen och finhacka löken. Smörfräs lök och svamp tills löken mjuknat och svampen fått fin färg. Strö över mjölet och späd med grädde och crème fraiche. Låt stuvningen koka upp, späd med mjölken och låt sedan koka tills den tjocknat. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg köttet i formen och täck med stuvningen. Strö osten över och gratinera i ugn cirka 20 minuter. Servera tillsammans med potatis, ris eller som ett varmt inslag på en buffé.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...