Lammkorvspaj

Riktigt läcker paj som passar perfekt på påskbuffén. Gör en stor eller flera små, efter smak. God som lunch med en grön sallad till!

Du behöver

Receptet är för 4-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl
  • 1 dl riven lagrad ost, gärna cheddar
  • 100 g smör
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl riven lagrad ost
  • 1 tsk paprikapulver
  • 300 g lammkorv
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • (1 tsk körvel)

Gör så här:

Räcker till 8 förrättspajer på 10 centimeter i diameter eller en stor pajform cirka 26 cm.

Värm ugnen till 200 grader.

Börja med pajdegen. Väg upp mjöl, riv ost och tärna kallt smör fint. Blanda/ hacka samman så att smöret finfördelas i mjölet. Antingen för hand eller med en mixer. Blanda ner osten och crème fraiche. Tillsätt vattnet under tiden du knådar eller mixar degen. Sluta när du har en smidig deg.

Kavla eller tryck ut degen och klä formen/ formarna med den. Ställ pajskalet kallt, gärna i kylen, i cirka 20 minuter.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200 grader. Ta ut och låt svalna.

Under tiden gör du fyllningen: Riv osten, fintärna lammkorven. Finhacka rödlöken. Vispa samman mjök och ägg. Pressa eller riv ner vitlöken i stanningen, rör ner osten och kryddorna. Blanda till sist ner korven.

Fördela stanningen i formarna/ formen så att fyllningen täcker hela botten. Strö gärna lite extra ost över ytan.

Grädda pajen i cirka 35 minuter i 180-200 grader och du använder en vanlig pajform och cirka 20 minuter om du gräddar portionsformar. Känn med en sticka om stanningen har stelnat.

Låt pajen vila en liten stund innan den serveras. Pajen går också fint att göra i förväg och värma när gästerna kommer. Eller att servera kall på buffébordet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

Peppar&Salt älskar glass. Kanske är du sugen på en klassisk jordgubbsglass? Eller blir havtornssorbet din nya favorit? Att göra egen glass är lätt och roligt! Ringla över en krämig kolasås på kondenserad mjölk och njut. Det är lätt att älska glass!

 glassrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...